Култура, обичаjи и традицијa – историја кроз векове
Регион Монтана НИШАВСКИ ОКРУГ

МЕМОРИЈАЛНИ ПАРК БУБАЊ

Меморијални парк Бубањ налази се југозападно од центра града на пошумљеном узвишењу званом Бубањ. Током II светског рата ово место је било једно од највећих стратишта на подручју Југославије. Прво стрељање било је 1942. године извођењем групе од 24 логораша из логора на Црвеном крсту. После фебруарског бекства 1942. године бројка стрељаних на Бубњу достиже и до 100 дневно, само за два дана, 16. и 17. фебруара 1942. године стрељано је преко 1400 логораша. Број стрељаних се не може тачно утврдити, јер су тела прво затрпавана булдожерима, а августа 1944. године су, настојећи да пред крај рата прикрију своје злочине, Немци су ископавали и палили кости (спаљивање је трајало 20 дана). Процењује се да је овде стрељано између 10000 и 15000 људи. Меморијални парк се састоји из више делова који симболично приказују страхоте које су се догађале на овом месту:

• Шума – показује главно место где су се одвијале борбе партизана за ослобођење од фашиста

• Стаза којом се долази до споменика симболизује пут којим су партизани ишли до слободе

• Споменик се састоји од: - хоризонталног фриза од белог мермера са рељефним сценама које приказују страдања поробљеног народа и коначну победу слободе.

Ту су и стихови Ивана Вучковића из Ниша који кажу: «Из крви комуниста и родољуба ницале су песнице бунта и опомене, песнице револуције, песнице слободе. Стрељали су нас, али нас никад нису убили, никад покорили. Ми смо згазили мрак и сунцу ослободили пут». - споменика у виду 3 монументалне песнице различитих висина, које симболизују и дете и жену и мушкарца који су стрељани на овом месту. Овај споменик свечано је откривен на дан ослобођења Ниша 14. октобра 1963. године и рад је хрватског вајара Ивана Саболића.