Култура, обичаjи и традицијa – историја кроз векове
Регион Монтана НИШАВСКИ ОКРУГ

ЋЕЛЕ КУЛА

Овај јединствен споменик у свету настао је као последица велике битке на Чегру. Према казивању «српског хаџије из Ниша» забележено је како су Турци вршили припреме за изградњу куле од лобања. Наиме, када је нишки Хуршид паша увидео да је, иако је освојен положај на брду Чегар, поред 3000 Срба, у бици и експлозији барутане погинуло и барем дупло више Турака, наредио је да се скупе главе погинулих српских војника на Чегру, да им се одере кожа, да се лобање узидају у кулу, а коже напуне памуком и пошаљу у Цариград.

Овај страшан споменик сазидан је на путу за Цариград као опомена онима који дижу буну против Турског царства. Из половине 19. века постоји запис да је кула четвороугаона, висине 4,5 m ширине и дужине по 4 m и да се на све четири стране куле налази укупно 56 редова, у сваком реду по 17 лобања што је укупно износило 952 лобање. Временом је већи део лобања нестао или је оштећен, тако да је данас у кули остало свега 58 лобања.

1938. године изграђена је капела која је заштитила Ћеле кулу од даљег пропадања. Исте године је на платоу испред улазних врата постављена биста Стевана Синђелића, рад вајара Стевана Милетића као и бронзана плоча са поруком чувеног песника Ламартина и поруком коју је посветио овом споменику када је пролазио кроз Ниш 1833. године: «Нека Срби сачувају овај споменик. Он ће научити њихову децу шта вреди независност једног народа, показујући му какву су цену платили њихови очеви».