Балнеология, спа, спорт и рекреация
Област Монтана Окръг Нишава

Рекреационен туризъм - област Монтана

Вършец

Минералните води на Вършец бликат от няколко извора и сондажи с температура 36.4 - 38 градуса. Водата стимулира функциите на клетката и обмяната на веществата, оказва противовъзпалително действие, подобрява регенерацията на нервните влакна. Според специалистите подпомага лечението на заболявания на нервната и сърдечно-съдовата системи, стомашно-чревния тракт, бъбречно-урологични, гинекологични и ендокринно-обменни заболявания, както и такива на опорно-двигателния апарат.

Село Спанчевци се намира в планински район, в западната част на Стара планина, в полите на връх Тодорини кукли. Най-близките градове са Вършец и Берковица. Първоначално селото се е намирало над днешните гробища, в сегашните махали Билото и Селището. Според старите хора по това време в църквата край гробището пада метеорит и я запалва, тогава уплашени, част от жителите напускат селото, а други се преместват по на долу по склона, край днешният път за град Вършец. В местността „Минкови бани“ има два басейна с топла минерална вода. И двата басейна са снабдени със собствени системи за пречистване на водата. Водата от всички минерални извори е със слаба минерализация, алкална, хидро-карбонатна, сулфатно-натриева, ниска водна твърдост, бистра, безцветна и с приятни питейно-вкусови качества. Съдържа елементи като желязо, литий, барий, алуминий, стронций, фосфати, манган, арсен и др. Подходяща е за вътрешно приемане, за инхалации, за напояване, за обща профилактика, укрепване и закаляване на организма, физическа и психическа преумора и др. Водата стимулира функциите на клетката и обмяната на веществата, оказва противовъзпалително действие, подобрява регенерацията на нервните влакна. Според специалистите подпомага лечението на заболявания на нервната и сърдечно-съдовата системи, стомашно-чревния тракт, бъбречно-урологични, гинекологични и ендокринно-обменни заболявания, както и такива на опорно-двигателния апарат. Към момента капацитетът на четирите минералните извора на Вършец и двата в квартал "Спанчевци" (комплекс "Минкови бани"), на 2 км. от града не се използват пълноценно. Интерес предизвиква през зимата в този комплекс покритият минерален басейн, през остъклените стени на който се открива невероятна гледка към заснежения Балкан. В комплекса има профилакториум с два солариума, фитнес, джакузи, сауна, ресторант и още осем бунгала.

Берковица

Термалните води в Берковица са с доказано минало (изградена инфраструктура, материална база, паркоустройство, но не със запълнен капацитет) и "неустановено" настояще. Потенциалът е доказан, а интересите - проявени. Необходимо е общината да преутвърди търговската марка "Берковски термални извори". Комплекс „Ком” е подходящ за любители на тишината, природата и зимните спортове.

Турската баня - Архитектурно-строителен паметник на културата. Изградена е през 1665 г. върху част от основите на стените на стара латинска баня, строена след завладяване на берковския край от римляните.