Култура, обичаи и традиции – историята през вековете
Област Монтана Окръг Нишава

Кулата на черепите

Този паметник, единствен по рода си в света, е построен след битката на Чегар. По думите на “сръбски Хаджи от Ниш”, турците са подготвили изграждането на кулата, направена от черепи. Когато Хуршид Паша от Ниш осъзнава, че въпреки постовете на хълма Чегар, битката и експлозиите от барут са довели до смъртта на 3000 сърби и най-малко два пъти повече турци, той наредил да се съберат главите на сръбските жертви, да бъдат одрани и черепите им да бъдат вградени в кулата. Главите им били натъпкани с памук и изпратени в Константинопол.

Този ужасяващ паметник е построен на пътя за Цариград, като предупреждение към всеки, който въстане против Османската империя. Според писмен документ от средата на 19 век кулата е правоъгълна, 4.5 метра широка и 4 метра дълга, с общо 56 реда от всички страни, с по 17 черепа на всеки ред, или общо 952 черепа. С течение на времето повечето черепи са били свалени или разграбени и към днешна дата кулата има само 58 черепа.

През 1938 г. е бил построен параклис около кулата с черепите, за да се запази от по-нататъшно разпадане. Същата година е поставен бюст на Стефан Синделич пред входа на кулата, изработена от скулптора Стефан Милетич. Поставена е и бронзова плоча с думите на добре познатия френски поет Ламартин, който споменава паметника, при преминаването си през Ниш през 1833 г.: “Нека сърбите пазят този паметник! Той винаги ще учи децата им каква е стойността на независимостта на един народ, показвайки им реалната цена, която бащите им трябваше да платят за нея”.