Събитиен и бизнес туризъм
Област Монтана Окръг Нишава

Берковица

Празник на града – 8 септември в деня на Рождество Богородично.

  • "Лачени обувки" (фестивал на детската песен и изкувства). Провежда се ежегодно в гр. Берковица в началото на месец юни. „Лачени обувки” стартира през 1992 г. като песенен фестивал. През 1994 г. фестивалът получава статут на национална проява и е вписан в Националния културен календар.
  • BERKSTOCK (Берксток) e рок фестивал, организиран по подобие на легендарния Уудсток. Хедлайнери на фестивала от 2005 г. са легендарната шотландска пънкгрупа Exploited. Берксток за първи път се провежда през 1998 г. с участието на БТР, Владимир Тотев, Камен Кацата, Амузия и др. През годините на Берксток са свирили повече от 150 групи, сред които Babyface Clan, Korozy, Подуене Блус Бенд, Д2, Мастило, Каризма, Zornik. На сцената на Берксток е пял Джо Лин Търнър и Алкатраз с Греъм Бонет. Фестивалъте спрян през периода 2006–2011 г. В края на 2011 г. Общинският съвет на гр. Берковица единодушно гласува рок фестивалът да бъде въстановен през 2012 г. Решено е той да сепровежда на 29/30 юни -1 юли. Фестивалът остава безплатен.
  • Фолклорният фестивал "Ашиклар пее и танцува". Провежда се ежегодно в гр. Берковица в началото на месец юли. Фолклорният събор е един от най-старите в България. Неговото начало е през август 1936 г., като събор-надпяване на съставите от берковска околия.
  • Празникът на Берковския балкан — в края на лятото, провеждан на хижа „Ком“. Провежда се ежегодно в Берковица, в първата събота на месец август в местността Горната кория в района на хижа Ком. Вечерта за любителите на планината свири духовата музика на село Бързия и се запалва празничен огън. Организиран се превоз.
  • Празникът на "Дивите малини", провеждан на хижа "Ком“. Хижата разполага с 106 легла, 36 стаи (17 със собствен санитарен възел и 19 с общ-етажен), гостилница, туристическа кухня, интернет, локално парно. През летния сезон има отлични условия за пешеходен туризъм - еко пътеки, сред девствена природа. В близост до хижата има ски писта с дължина 1км., ски влек, ски гардероб и ски инструктори. На 2 ч. от хижата се намира връх Ком (№34 от 100-те национални туристически обекта), на 20 мин. от Вазов камък, на 3ч. е проход Петрохан. От тук тръгва и евро маршрута Е3 - Ком-Емине. През всички сезони природата е уникално красива.