Събитиен и бизнес туризъм
Област Монтана Окръг Нишава

Ниш

Дни на Св. Император Константин и Императрица Елена

Дните на Св. Император Константин и Императрица Елена (от 1 до 5 юни) –всяка година в продължение на няколко дни в град Ниш се провеждат различни спортни, научни и културни събития, с което се чества рождението на един от най-видните граждани на Ниш - Константин Велики и неговата майка императрица Елена .

Nišvil – Междунроен джаз фестивал

Nišvil (15-08.18.2012г.) е 4 -дневен фестивал, който става един от водещите и най-посещавани джаз фестивали в Югоизточна Европа, с посещаемост от общо 100 000 души. Концепцията на Nišvil в началото е като допълнение към "традиционните" форми на джаза да се сливат етническите традиции от различни части на света, особено на Балканите. Най-известното джаз списание в света „Downbeat" посвещав обширна статия за фестивала и го представя по най-добрия възможен начин, като в същото време насърчават джаза като съчетание на музиката, възникнала на американския континент  и музикалните традиции на Балканите. Комбинацията от тези два стила допренасят за представянето Балканската музика като един нов свят, един нов музикален феномен. Ето и някои имена на творци: Billy Cobham, Roy Hargrove, Tom Harrell, Benny Golson, Solomon Burke, Stanley Jordan, Candy Dulfer.

Филмов фестивал

Фестивалът за Актьорски постижения в Ниш е уникално събитие за филмовата индустрия и за самите актьори. Фестивалът е създаден още през 1966 г. по инициатива на сръбски актьори. Символичен жест по време на фестивала е официално връчване на ключовете на председателя на журито на фестивала от кмета на град Ниш. Филмовият фестивал винаги е едно от  най-посещаваните събития. Провежда се в  най-голямата открита  лятната сцена на Нишката крепост. В Нишкия филмов фестивал са участвали  много известни артисти като Ричард Бъртън, Елизабет Тейлър и др.

Нисомния

Нисомниа (началото на септември) - музикален фестивал, където посетителите могат да се забавляват в рамките на стените на Нишката крепост, да слушат различни музикални стилове - от електронните звуци на много диджеи, рок и поп музика и изпълнения на чуждестранни звезди.

Дни на бюрека

Дни на бюрека (края на август-началото на септември) – на откритото в непосредствена близост до Нишава, всяка година граждани на Ниш и туристи се наслаждават на богато разнообразие от изключителни ястия. От класичски бюрек със сирене до комбинация от бюрек с шунка и бекон, трудно да се устои на миризмата на печивата от нишките пекарни през тези дни.

Nimus

NIMUS (края на октомври-началото на ноември) – фестивал за класическа музика, който традиционно се провежда в Ниш от 37 години насам и включва изпълнения на местни и международни симфонични и камерни оркестри, както и инструментални изпълнения на солисти и оперни певци .

Международен хоров фестивал

Международен хоров фестивал (на њсеки дње години през юли) – води началото си от преди 44 години и представлява традиция в хоровите конкурси. Всяка година фестивалът събира все по-голям брой местни и чуждестранни хорове. През 2008 г. това събитие се провежда под егидата на патриарха на Русия и на сръбския патриарх.